Veel nieuws over dit dier

WELKOM.
 
sltop
 
Welkom op deze club over het sneeuw luipaard. Deze club is bedoeld als hommage aan dit prachtige dier. Ik zal proberen zoveel mogelijk informatie te geven en veel foto's te plaatsen. Iedereen is welkom om ook foto's te plaatsen en om op het Forum mee te kletsen over deze bijzondere luipaard. Ik wens iedereen veel plezier op deze club. Uw operator: Chiefoff
SOSBanner2
small.jpeg
fijn
Sneeuwluipaard+aanr.gif
luipaard+aanr.2008.gif
snow6jr.jpeg

Richard Badger pics

Nieuwste Leden

  • Frog336
  • primaat12
  • Conny____
  • carlaorie
  • Zagemaster26
  • kanjer51

SnowLeopard02.jpg



Het Sneeuwluipaard



Er zijn nog ongeveer 4000 tot 6000 sneeuwluipaarden over die in het wild leven.
En verder nog ruim 600 die in dierentuinen leven.
De grootste bedreiging voor de sneeuwluipaarden om te kunnen overleven zijn
het steeds kleiner wordende woongebied en de slachting door mensen.
Sneeuwluipaarden staan op de officieele lijst van bedreigde diersoorten en
handel in zaken die van dit dier af komen is via een internationaal verdrag
overal verboden.
Toch is er nog steeds een markt waar hun prachtige huid en hun botten
( die worden gebruikt in traditionele medicijnen in Azië ) te koop zijn.
Een ander groot probleem, naast het stropen, is dat er sneeuwluipaarden
worden gedood door herders.
Veel van deze herders zijn erg arm en het verlies van een enkel schaap of geit komt
hard aan.
De regeringen proberen nu de herder te helpen met kleding en voedsel om
er zo voor te zorgen dat ze stoppen met het doden van deze dieren.
Onderzoeken en conserveringspogingen worden met de sneeuwluipaard gedaan
Door de " International Snow Leopard Trust".
Speciale teelt programmas worden in Amerika uitgevoerd om het dier te behouden en te vookomen dat er inteelt plaats vindt.


billHogueSmallMtPic.jpg

Het leefterrein van de sneeuwluipaard

Sneeuwluipaarden leven op de flanken van de bergen en in coniferenwouden op hoogtes varierend van 2000 tot 6000 meter.
In de zomer komen ze regelmatig op de alpen weiden en rostachtige gebieden en in de winter zoeken ze hun prooi vaak in wouden onder de 1800 meter.

Sneeuwluipaarden komen voor in de bergketens van Centraal Azië, die zich uitstrekken van noordwest China tot Tibet en de Himalya's.


verspreidingsl.jpg

Leefgebied.


Er wordt verondersteld dat, sociaal gezien, de sneeuwluipaard net als
de tijger over het algemeen solitair leeft, maar niet totaal solitair.
Ze paren alleen gedurende het paringsseizoen als koppels in elkaars
woongebied komen.
In tegenstelling tot veel andere katachtige brullen sneeuwluipaarden niet.

klik hier
Daarintegen laten ze een zacht gekreun horen als ze een partner willen
aantrekken, daarna begroeten ze elkaar met een soort hoestend geluid.
Sneeuwluipaarden zijn hoofdzakelijk nachtdieren, maar ze zijn het meest
aktief in de vroege ochtend en de late namiddag.
Sneeuwluipaarden staan bekend om hun sterke spieren en lenigheid.
Ze kunnen horizontaal makkelijk 15 meter ver springen en vertikaal
8 meter.hoog.


Kh01352.jpg

Lenig dier.





Een Luipaard kan 25 tot 35 kg zwaar worden.
De basis kleur varieert van licht grijs tot as grijs.
De buik is wit.
De kop, nek en onderpoten zijn overdekt met grote vlekken, terwijl
de rest van de vacht overdekt is met "rozetten", grote ringen die vaak
kleine vlekken omringen.
De vacht is erg dik, 3 cm lange haren op de rug, 5 cm lang op de staart
en zelfs 8 cm lang op de buik.
Karakteristiek is dat de staart, in vergelijking tot andere katachtige,
erg lang is.
Bijna net zolang als het lichaam.
Ze gebuiken hun staart voor zowel balans als om zich in te rollen, als
de temperatuur extreem laag wordt.
Vooral mond en neus worden er mee afgedekt.
Ook karakteristiek voor het sneeuwluipaard is dat ze heel grote en erg
Behaarde klauwen hebben.
Die functioneren zowel als sneeuwschoenen en bescherming tegen
de vaak scherpe rotsen.
De lengte van het de kop en het lichaam samen is ongeveer 1 meter tot
1,3 meter.
De lengte van de staart is 8 dm tot 1 meter.



The+beauty+of+a+cat.jpg

Prachtige lange staart


De prooi bestaat uit wilde schapen, wilde beren, hazen, muizen,
marmotten en andere kleine zoogdieren.
Soms voeden ze zich ook met huisdieren, zoals koeien en schapen.
De prooi wordt aangevallen, of vanuit een hinderlaag besprongen.
Meestal valt een sneeuwluipaard aan vanaf een afstand van 15 meter.
Ze eten over het algemeen alleen de borst, ledematen of dijen op.


To+cute---1.jpg

Heerlijk speels

Het paren gebeurt tussen december en maart.
Na ongeveer 100 dagen dragen worden de jongen geboren.
Ze worden geworpen in een rotsspleet en warm gehouden door
de vacht van de moeder.
Een worp kan varieeren van 1 tot 5 welpen, met een gemiddelde
van 2 tot 3.
Bij de geboorte zijn de welpen de eerste 9 dagen blind.
Na drie maanden gaan de welpen met moeder op jacht en zijn tot zeker
1 jaar van haar afhankelijk voor voedsel.
Ze zijn geslachtsrijp na 2 jaar.





Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

primaat12 starstarstarstarstar

Dit is een heel informatieve club over een prachtig, maar zeer bedreigd dier. De operator doet erg veel aan deze club en houdt de leden zeer regelmatig op de hoogte over het wel en wee van het Sneeuwluipaard via foto's, video's en forumberichten. Dus niet alleen veel hulp voor dit dier, maar ook erg leerzaam voor de leden.


Marilyn_Presley starstarstarstarstar

Sneeuwluipaarden zijn een bedreigde diersoort en Alex doet er alles aan om dat onder de aandacht te brengen met deze prachtig club vol unieke foto's en video's!


Meer aanbevelingen